Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΑΛΙΑΣ "ΠΡΩΤΗΣ"




Μολονότι η ελληνική ακροδεξιά κατακτά επίφοβα αυτές τις μέρες την επικαιρότητα, εμείς ας μην διστάσουμε να δούμε ορισμένες ωραίες εικόνες, που ενώ θα μπορούσαν (ή μήπως όχι;) να βρίσκονται στην απώτερη παράδοσή της, ο χρόνος τις έχει μεταβάλει σε μνήμη, αισθητική α φ ή γ η σ η (πολύ του συρμού αυτή η έκφραση) και, φυσικά, σε ντοκουμέντο. 

Έχω διάφορα σχολικά αναγνωστικά από τον ιταλικό μεσοπόλεμο. Ορισμένα είναι εικαστικά αριστουργήματα και εκτυπωτικά (λιθογραφικά) κατορθώματα. Ένα από τα ωραιότερα είναι το Letture, classe prima, έκδοση La libreria dello Stato, του 1929 (με την φασιστική χρονολογία, έτος έβδομο). Το βιβλίο αποκτά ακόμα μια κρίσιμη σημασία, αν σκεφθούμε (κι αυτό το συνδέει με τη ζωή), ότι κανείς απ' τους δασκάλους και τους μαθητές εκείνης της τάξης δεν υπάρχει πια, άρα σε καμιά μνήμη δεν ζουν από πρώτο χέρι αυτές οι σελίδες. 

Θα αναρτήσω 2-3 σχέδια με πανέμορφα χρώματα, Αρ Νουβό στην τεχνοτροπία, που χαρακτήριζε, αν δεν κάνω λάθος, την εποχή. Η απόδοσηπου έπρεπε να είναι από σκάνερ, έγινε δυστυχώς βιαστικά, με μικρή μηχανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: