Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Στη ντουλάπα


Mάζευα τις σημειώσεις απ' τα διαβάσματα, τότε, σε καρτέλες. Βρίσκω καμιά φορά σκόρπιες στα κενά της βιβλιοθήκης, μέσα σε βιβλία, ακόμα και στη ντουλάπα, πλάι σε λεβάντες και αντισκωριακά. Όπως αυτή, χθες: Θέμα "Επιρροές, λογοκλοπές, δάνεια".

"Ας κρύβει όσα τον βοήθησαν κι ας μην δείχνει παρά εκείνο που έφτιαξε μ' αυτά. Οι κλέφτες, εκείνοι που δανείζονται, επιδεικνύουν τα σπίτια τους, τα πράγματα που αγόρασαν, όχι εκείνο που υπεξαιρούν απ' τον άλλον. Δεν βλέπετε τα λαδώματα ενός δικαστή, βλέπετε τις διακρίσεις που εξασφάλισε στα παιδιά του. Κανείς δεν αποκαλύπτει την είσπραξή του. Δείχνει το απόκτημα". (Montaigne, βιβλίο Α, κεφ 26, "Περί παίδων αγωγής")

Στην πίσω πλευρά της κάρτας, με κόκκινο στιλό, κάτι για τον Δάντη (το υποθέτω, γιατί δεν το σημειώνω): "...Όπως δέκα γενιές αντλήσανε από το Forum Romanorum πέτρες για καινούργια οικοδομήματα, έτσι κι άλλες ακόμα λογοτεχνικές γενιές θα δανειστούν απ' αυτό το θαύμα των θαυμάτων, βάθρα και μορφές". Στ. Τσβάιχ (υποθέτω από τον "Καζανόβα")

"Εκατοντάδες μυθιστορήματα χρωστούνε στο έργο του τις καλύτερές τους μορφές και καταστάσεις. Και σήμερα ακόμα αυτή η πηγή δεν έχει στερέψει (ό.π., αναφορά προφανώς και πάλι στον Δάντη)

Gone with the wind......

Δεν υπάρχουν σχόλια: